76 de ani de la masacrul de la Moisei

Timp citire:43 Secunde
Vizualizari: 17
76 de ani de la masacrul de la Moisei

Astăzi s-au împlinit 76 de ani de la masacrul celor 29 ţărani ucişi mişeleşte de trupele fascisto-horthyste, în 14 octombrie 1944.

Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn.

Pe locul vechii troite din lemn, sculptorul Vida Gheza, a realizat, în anul 1967, Ansamblul memorial al martirilor de la Moisei, alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră. Ulterior, din pricina climei umede din zonă, lemnul a început să putrezească şi să se fisureze. Artistul a refăcut monumentul, cioplindu-l în piatră, „dar s-a sfâşiat unitatea iniţială dintre material şi idee” (V. Gheza).

Este, fără doar și poate, un punct de reper pentru Maramureșul istoric și pentru Moisei, și cu siguranță cel mai important obiectiv turistic din zonă, motiv pentru care administrația locală i-a acordat (și îi acordă) o atenție specială.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *